Biologische oesterzwammen duurzaam gekweekt

Duurzaamheid is een belangrijke waarde bij Verbruggen Paddestoelen BV. De kweker wilde daarom graag een forse besparing realiseren op de uitstoot van CO2, stikstof en het gasverbruik. Met de installatie van een warmte- en koudeopslag (WKO) smaken de paddenstoelen straks nog beter.

Al sinds 1970 teelt de familie Verbruggen champignons in de omgeving van Uden. In 1997 werden de champignons verruild voor het telen van biologische oesterzwammen. En daar past duurzaamheid perfect bij. “Via een bevriende kweker kwam John Verbruggen met ons in contact. Hij vroeg ons om een offerte te maken voor een effectenstudie en het vergunningentraject voor een WKO”, vertelt René de Bruijn, die deze taak binnen Boorsma op zich nam. “Een WKO is een grote investering, er lagen gelukkig al aansluitingen met twee diepe waterbronnen, daarom kan deze investering vrij vlot uit.”

De twee waterbronnen op 45 meter diepte fungeren als warmte- en koudeopslag. In de winter wordt de kwekerij verwarmd door warmte te onttrekken aan de warme bron. Dit grondwater koelt daarna af en wordt teruggepompt in de koude bron. In de zomer wordt dit afgekoelde water opgepompt en gebruikt om te koelen en daarna weer teruggebracht naar de warme bron.

Het koelen gebeurt elektrisch en door de zonnepanelen is Verbruggen daarmee zelfvoorzienend. In de winter wordt het grondwater verwarmd met gas. Dit gasverbruik staat echter niet in verhouding tot de oude verwarmingsinstallatie. René: “Verbruggen kan straks jaarlijks 600.000 kuub gas besparen, de CO2 uitstoot daalt met 900 ton en ook de stikstofoxide uitstoot vermindert met 900 kilogram.” Dat zijn flinke besparingen.

De effectenberekening en het uitvoeren van het vergunningentraject zijn inmiddels klaar, naar verwachting kan de WKO eind dit jaar in gebruik. Volgens René smaken de oesterzwammen erg lekker en kunnen ze prima als vleesvervanger dienen, ook dat past helemaal bij de duurzame gedachte.

Wil je meer weten over warmte- en koudeopslag? Bel of mail gerust voor een kennismaking.

Beelden: Verbruggen Paddestoelen BV en Boorsma