Wat doe je als je bij een kunstproject te maken krijgt met verschillende uitdagingen: een artistiek ontwerp, extreme levertijden, stijgende prijzen en grote tijdsdruk? Dan heb je enthousiastelingen nodig die een brug slaan tussen: beschikbaar budget, uitvoerbaarheid en creatieve visie.
“Het kunstpaviljoen in het Weerwater bij Almere werd speciaal voor de Floriade van 2022 gebouwd en startte met een prijsvraag voor kunstenaars. Vanuit Boorsma zaten wij in een team van experts om de inzendingen te toetsen op haalbaarheid en betaalbaarheid. Daarbij moest het ontwerp duurzaam, circulair, flexibel en demontabel zijn”, vertelt Tunis Hoekstra, projectleider bij Boorsma.
Studio Ossidiana uit Rotterdam won de prijsvraag en vervolgens mocht het team van Tunis aan de slag. “Vanuit Boorsma mochten wij een constructief ontwerp bedenken dat praktisch uitvoerbaar was en waarbij de creatieve visie van de kunstenaars overeind bleef”, vervolgt Tunis. “En dat was best een uitdaging, zeker gezien de marktomstandigheden. Het dak van het expositiegebouw heeft bijvoorbeeld een overspanning van 10 meter. Hier wilden we graag LVL voor gebruiken, maar door corona was er een run op dit materiaal, dus zochten we een alternatief dat ook licht en sterk was. We kwamen uit op Finnjoist I-liggers.”
Een vergelijkbare situatie speelde bij de fundering. De eerste keuze viel op betonnen heipalen, maar de markt was totaal overspannen. “Toen zijn we bij stalen buispalen uitgekomen, wel kostbaarder, maar het voordeel is dat ze goed terug te winnen zijn voor hergebruik”, legt Tunis uit.
Roze beton en terrazzo
En dan was er natuurlijk het creatieve concept met het verhaal over de inpoldering. Het ontwerp is opgebouwd uit drie cirkelvormige delen die in het water lijken te drijven. Voor de ringvormige steiger werd gewerkt met roze beton en roze terrazzo met ‘Zuiderzee’-schelpen. Hoco beton uit Weert leverde deze steigerdelen met uitsparingen waar later de terrazzovormen werden ingelegd. De terrazzo inserts hebben een relatie met de astronomie. Bijvoorbeeld de azimut van de zonsopkomst en zonsondergang op bepaalde dagen in het jaar.
Uiteindelijk was het constructieve ontwerp in november 2021 klaar. De Floriade opende echter al in april 2022(!) Gelukkig was dit geen probleem. Alles was namelijk modulair en in BIM ontworpen. Zo kon het paviljoen in een extreem korte bouwperiode opgeleverd worden. En is Almere nu een parel rijker.
Wil je meer weten over het constructief ontwerp van kunstwerken? Bel of mail gerust voor een kennismaking.


