Maritiem onderzoek stevig verankerd in België

Ook over de grens weten organisaties ons te vinden. Voor de Belgische aannemer Van Huele onderzochten we de bevestigingsmogelijkheden van een nieuwe steiger in de wetenschapshaven van Oostende.

“De eerste vraag was of wij een ontwerp van buispalen voor de kopse kanten van de drijvende steiger konden leveren. Deze steiger werd gebouwd voor de onderzoeksschepen van het Vlaams Instituut voor de Zee. Gaandeweg kwam er steeds meer bij en bedachten we mooie oplossingen voor de bevestiging aan het aanwezige talud en de kade én ontwierpen we de fundatie voor een zwenkkraan op de kade”, aan het woord is Matthias Polinder van Boorsma. Hoe kwam Van Huele bij jullie terecht? “Mijn collega Tunis Hoekstra had meegewerkt aan een onderzoek voor sluisdeuren en dit was gepubliceerd in het vakblad OTAR. Dat artikel heeft Van Huele opgepikt.”

“Voor de verankering aan het talud mochten we van de beheerder niet onder water buispalen aanbrengen, dus zochten we de oplossing in het ontwikkelen van een stalen vakwerk aan twee palen in het talud boven water”, gaat Matthias verder. “Je hebt natuurlijk met veel elementen te maken: de golven in de haven, brak of zout water, troskrachten die aan de constructie trekken en aanvaarkrachten op de steiger die op elkaar inwerken, enzovoorts. Voor deze steiger moesten we zelf op zoek naar de juiste aan te houden eisen en belastingen, aangezien deze toepassing een beetje tussen wal en schip leek te vallen.”

Bij Boorsma houden we wel van puzzelen en keken we met een frisse blik naar dit vraagstuk. De complicatie van dit project zat met name in de verankering van de steiger aan de wal. Deze constructie moest zo ontworpen worden dat het een bepaalde aanvaarenergie op kan nemen, dus dat de constructie onder een kracht voldoende vervormd. Matthias: “Herhaaldelijk hebben we gezocht naar een vakwerk dat sterk genoeg is en ook genoeg kan vervormen. En dat is uiteindelijk in goed overleg gelukt.”

Het VLIZ is blij met de nieuwe steiger, want ze kunnen hun schepen nu dichtbij het onderzoeksinstituut aanmeren. Dit is ideaal voor in- en uitladen van materieel en onderzoeksapparatuur.

Wil je meer weten over buispalen, steigers of stalen vakwerken? Bel of mail gerust voor een kennismaking.

Beelden: Van Huele