Meer efficiency en winkelgemak bij Zweeds meubelconcern

Je kent vast het meubelconcern dat bekend staat om hun doordachte design en zelfbouw principe. Efficiency is daarbij een sleutelwoord. Ook in de winkels zoekt het Zweedse concern naar meer winkelgemak, zoals het zelf vlot afhalen van goederen.

Eind van dit jaar heeft de Amsterdamse vestiging de Nederlandse primeur: een geheel vernieuwd pick-up point in de winkel waardoor klanten binnen no-time hun meubels kunnen ophalen. Arjen Wallinga, constructeur bij Boorsma, was betrokken bij de voorbereidingen voor het plaatsen van twee COSS-en en twee nieuwe goederenliften in de Amsterdam.

Een COSS (Customer Order Storage System) is een tijdelijk opslagsysteem voor bestellingen en bestaat uit een carrousel met een doorsnede van 8,6 meter en circa 8 meter hoog (zie foto). Bestelde producten worden vanuit het magazijn op een trolley geplaatst en tot het moment van afhalen in een COSS opgeslagen. In een COSS kun je 56 winkeltrolleys parkeren die je computergestuurd uit de opslag haalt. Arjen: “Om beide carrousels naast elkaar te plaatsen was een forse sparing van 10 bij 19 meter in een verdiepingsvloer nodig. En dan begint het puzzelen: wat is de meest geschikte plek hiervoor? Je kijkt uiteraard naar de krachtsafdracht van de overgebleven verdiepingsvloer en de onderliggende vloer, maar het moet ook passen bij de looproute van de winkel.”

Om de vloersparing mogelijk te maken werden de bestaande betonvloer en de onderliggende balkenconstructie gecontroleerd. Er bleek een stalen portaal constructie nodig (zie foto) om de gewijzigde krachtswerking in goede banen te leiden. “Voor een deel kon dit portaal op de bestaande funderingspoeren afdragen en voor een deel kwam dit portaal op nieuwe stalen buispalen die zijn ingeheid tot de draagkrachtige zandlaag in de ondergrond”, legt Arjen uit.

“Bij constructieve aanpassingen binnen een bestaand gebouw kom je altijd beperkingen tegen. Zoals bijvoorbeeld aanlopers tussen de gewenste lay-out en de aanwezige hoofddraagstructuur, de bereikbaarheid in de uitvoering en de beschikbare vrije hoogte. Dit alles zorgt voor extra uitdagingen en is zowel in het ontwerptraject als in de uitvoering goed opgepakt door alle betrokken partijen”, vertelt Arjen.

Bijkomende uitdaging was dat de winkel gewoon openbleef. De werkzaamheden die overlast voor het winkelend publiek konden veroorzaken zijn daarom in de nachtelijke uren gedaan. Arjen: “We werken al ruim 20 jaar voor deze opdrachtgever en de werkzaamheden zijn altijd heel divers. Dat maakt het voor ons extra leuk.”

Wil je meer weten over verbouw van constructies? Bel of mail gerust voor een kennismaking.