Ode aan houtskeletbouw

Krakende verdiepingsvloeren, licht ontvlambaar en burengeluid. Aan een houtskeletbouwhuis kleefde lange tijd een negatief imago. “Onterecht”, stelt Henk Geertsma: “tegenwoordig zijn de voordelen groter dan de nadelen.”

Houtskeletbouw (HSB) is een snelle, lichte bouwmethode en slaat veel CO2 op. Heel duurzaam en bovendien biobased, dat vindt ook woningbouwcorporatie WoonFriesland. Onlangs liet de sociale verhuurder zestien HSB-appartementen en drie HSB-eengezinswoningen bouwen.

Op het voormalige KLU-terrein (Koninklijke Luchtmacht) aan de Lutineweg op West-Terschelling bouwde aannemer Friso deze wooneenheden. “Al het bouwmateriaal moest per boot naar Terschelling, hout is een stuk lichter dan stenen en dit scheelt in transportkosten”, vertelt Henk. Hij is constructeur/projectleider en verantwoordelijk voor de afdeling HSB bij Boorsma. Boorsma maakte de constructieberekeningen en tekeningen tot en met het productietekenwerk, inclusief de zaagstaten van het HSB-casco, in opdracht van Houkesloot Prefab.

Aandacht voor stabiliteit
Een ander voordeel is dat HSB voornamelijk prefab is, daardoor is het een snelle bouwmethode. “Een aandachtspunt bij HSB is de stabiliteit, je moet extra aandacht besteden aan een goede verankering van de wanden op de vloer, zodat ze bij harde wind niet gaan kantelen”, legt Henk uit. En dat is, zeker op een eiland, geen overbodige luxe.

Houten balkons
Doordat de basis van hout is, wil je aan de gevels geen zware betonconstructie. De balkons moesten dus ook van hout. “Hiervoor hebben we CLT (red. Cross Laminated Timber) gebruikt, deze platen zijn sterk en zeer brandveilig. En de uitkragende gedeeltes steunen op kolommen”, gaat Henk verder. Voor de balkons en de luifels maakte Boorsma voorstellen over hoe je dit constructief en bouwtechnisch het beste kon bevestigen.

Geluid- en brandwerendheid
Henk: “Vroeger had je veel zachtboard plafonds, tegenwoordig werken we met gipsplaten. Dat scheelt veel in brandwerendheid en geluid. Daarnaast plaatsen we vaak minerale wol (steen- of glaswol, red.) tussen de draagbalken van de verdiepingsvloer. Daarop komt een vloerplaat, dan wederom minerale wol en een afdekvloer, zodat je een zwevende vloer creëert en je direct contactgeluid kwijt bent.” Met dit soort technieken voldoe je ruim aan de brandwerendheid en geluidseisen van het bouwbesluit.

Ga voor hout!
Het is tijd om korte metten te maken met het clichébeeld: HSB is gewoon een snelle, lichte en duurzame bouwmethode die een stevige bijdrage kan leveren aan de grote bouwopgave in Nederland. Kortom, ga voor biobased, ga voor hout!

Wil je meer weten over houtskeletbouw? Bel of mail gerust voor een kennismaking.

Foto’s: WoonFriesland en Friso Bouwgroep.