Brug 2030 – Wim Noordhoekkade IJburg


Het project Spoorstrook XL betreft de nieuwbouw van een semi-gesloten bouwblok van vijf bouwlagen aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam. Het complex bevat 98 appartementen en op de begane grond enkele commerciële ruimten.

Brug 2030 vormt de nieuwe verbinding tussen Haveneiland Oost en het nieuwe Centrumeiland op Amsterdam IJburg. Het architectonisch ontwerp van de brug is van Benthem Crouwel Architects. De nieuwe Brug 2030 die geschikt is voor zowel autoverkeer als fiets- en voetgangers, behoort tot de door Benthem Crouwel ontworpen bruggenfamilie ‘Buitenwater’. De bruggen 2004, 2042, 2011, 2017, 2037, 2048 en 2051 van deze familie zijn al eerder gerealiseerd. Binnen afzienbare tijd zal Brug 2025 gerealiseerd worden.

Boorsma heeft voor deze staal-betonbrug het integrale ontwerp opgesteld in de fasen VO, DO en UO. Naast het ontwerp voor deze integraalbrug met een lengte van 55 meter, was Boorsma ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuw gegraven watergang en het ontwerp van de weginfrastructuur. Boorsma maakte voor dit project een integraal BIM-model van brug en omgeving; vanuit dit model werden zowel de vorm- en wapeningstekeningen voor de betonconstructies als de werkplaatstekeningen voor de stalen brugdelen gegenereerd. De berekening van het brugdek is conform Eurocode 4 uitgevoerd met een 3D-eindig elementenpakket om een efficiënte verdeling van de deuvels tussen de staalconstructie en het betonnen dek te bepalen.

Door de samenwerking van staal en beton kon de brugconstructie erg slank uitgevoerd worden.


 • Locatie

  Amsterdam
 • Projectnummer

  17094
 • Werkveld

  Infra
 • Expertises

  Vaste bruggen

Delen