Expeditiebrug Jaarbeurs Utrecht


Om het terrein van de Jaarbeurs Utrecht nog beter te ontsluiten is aan de zuidzijde van het terrein een nieuwe brug gebouwd: de Expeditiebrug. De brug zal hoofdzakelijk worden gebruikt voor (vracht)verkeer van en naar het Jaarbeursterrein.

De Expeditiebrug betreft een ‘gebalanceerde hefbrug’ met een stalen val van ruim 9 meter breed en ruim 15 meter lang. Op de hoeken van de brug staan vier stalen heftorens voorzien van contragewichtswielen waarover de contragewichtskabels lopen. Deze kabels verzorgen de balancering tussen het stalen val aan de ene zijde en de ballastkisten aan de ander zijde.

In de basis ging het bestek uit van twee separate kabeltrommels voor de twee kabels die vanaf de zijde van de ballastkist de kelder worden ingeleid. De ruimte in de kelder voor de aandrijving was zo krap dat er een nieuwe compacte ‘slimme’ kabeltrommel is ontwikkeld. Door slim gebruik te maken van de bestaande technieken bij andere disciplines is een slimme, ruimtebesparende, duurzame en innovatieve oplossing gekozen.

Bekijk het artikel uit het magazine Civiele Techniek 8-2021 voor meer details over “de slimme trommel”.

Voor dit bijzondere project heeft Boorsma alle staalbouw en werktuigbouwkundige onderdelen tot een uitvoeringsontwerp uitgewerkt.


 • Locatie

  Utrecht
 • Projectnummer

  18410
 • Werkveld

  Infra
 • Expertises

  Beweegbare bruggen

Delen