Leeghwatersluis Almere


De Leeghwatersluis in Almere is een schutsluis voor recreatievaart tussen de Leegwaterplas en de Hoge Vaart. In de periode 2018 – 2019 is een renovatie uitgevoerd waarbij niet alleen de in het verleden opgetreden schades zijn hersteld, maar ook de gebruikersveiligheid en functionaliteit sterk zijn verbeterd. De sluis voldoet nu weer geheel aan de huidige wet- en regelgeving en kan lokaal door de gebruikers zelf worden bediend. Boorsma was in dit project verantwoordelijk voor het integraal ontwerp van de sluis conform norm- en regelgeving en de vraagspecificatie van Gemeente Almere.

Onze werkzaamheden bestonden uit de controle van het risico van opbarsten van de doorlatende kolkbodem bij het droogzetten van de sluis voor de renovatie van het metselwerk van de betonnen sluishoofden en kolkwanden. Verder is constructief advies gegeven voor de aanleg van een nieuwe zinker, renovatie van de bolders en wrijfgordingen, en uitbreiding van de kelders van het deurbewegingswerk.

Een bijzonder vormgegeven onderdeel van het werk is het prefab-betonnen beheerdersgebouw. Door het toepassen van een in glas uitgevoerde strook lijkt de solar luifel ogenschijnlijk boven het beton deel te zweven. De naam Leeghwatersluis is als reliëf in het beton aangebracht. Boorsma heeft voorzien in het constructief ontwerp en detailberekeningen van dit in het oog springende gebouw.

De oorspronkelijke houten sluisdeuren en steigers in de voorhaven zijn vervangen door vezelversterkte kunststof deuren en kunststof loopsteigers. De elektromechanische aandrijvingen van het deurbewegingswerk met open overbrenging zijn vervangen door onderhoudsarme e-cilinders. Ook de nivelleerschuiven zijn voorzien van lineaire actuatoren (spindelaandrijvingen). Voor deze onderdelen hebben we de hoofdaannemer geadviseerd en begeleid bij het formuleren van uitgangspunten ten behoeve van inkoop en het controleren van de ontwerpen van leveranciers.


 • Locatie

  Almere
 • Projectnummer

  18064
 • Werkveld

  Bouw & Water
 • Expertises

  Stuwen en sluizen
  Constructies

Delen