Noorderparkbrug te Amsterdam


In het Noorderpark zijn twee bruggen aangelegd die het Florapark en het Volewijkspark met elkaar verbinden. Dit project behelst de totstandkoming van de Noordelijke Brug over het Noordhollandsch kanaal, de Noorderparkbrug.

De vaste fiets- en voetgangersbrug is totaal ongeveer 150 meter lang. Ter plaatse van het kanaal heeft de brug een hoofdoverspanning van ca. 35 meter. Deze hoofdoverspanning is gemaakt van staal, terwijl de kortere aanbruggen bestaan uit randelementen van staal met een dekconstructie uit beton. Deze dekconstructie bestaat uit dikke breedplaatschillen (100 mm) welke op de bouw zijn aangestort tot een monoliete vloer.

Onder de hoofdoverspanning heeft de architect zeer bijzondere kolommen bedacht, de zogenaamde ballerina’s (kanaalpijlers). Voor de tekenaar was het even flink puzzelen om deze uit te slaan op tekening, zodat deze uit vlakken stalen platen gemaakt kan worden.

Markant aan het ontwerp van de brug is het leuningwerk. Dit bestaat uit ‘bloemenpanelen’ welke uit gegoten aluminium bestaan.

Boorsma heeft de brug vanaf het nog globale ontwerp van de gemeente Amsterdam volledig in 3D uitgewerkt tot en met de werktekeningen voor de aannemers. Dit betreft zowel de betonnen onderdelen als de stalen onderdelen. Door de goede samenwerking met de aannemers waren we ook betrokken in de uitvoering en zo konden we ook zelf zien hoe het gemaakt is.


 • Locatie

  Amsterdam
 • Projectnummer

  16262
 • Werkveld

  Infra
 • Expertises

  Vaste bruggen

Delen