Trekfietsviaduct Jan Linzelviaduct A4


Fietsers en wandelaars kunnen veilig de A4 oversteken.

In opdracht van ASK Romein Hillebrand verzorgde Boorsma het uitvoeringsontwerp van het Trekfietsviaduct over de A4, oftewel het Jan Linzelviaduct.

Het Trekfietstracé verbindt de binnenstad van Den Haag met Ypenburg en gaat vervolgens verder richting Delft. Het fietsviaduct (Jan Linzelviaduct) begint bij de opening in de geluidswal langs de A4 bij de wijk Bosweide in Ypenburg. Aan de andere kant van de A4 eindigt het viaduct naast golfbaan Leeuwenbergh.

Het Trekfietsviaduct draagt de naam van Jan Linzel, de Nederlandse jachtvlieger die mei 1940 vanaf vliegveld Ypenburg met zijn Fokker D21 tegen de Duitse invallers in actie kwam. Vervolgens werd hij Engelandvaarder en diende als gevechtspiloot bij de Britse RAF. Na de oorlog diende hij tot 1973 bij de Koninklijke Luchtmacht (KLu). Jan Linzel overleed in 2019 op 103-jarige leeftijd. Hij was de laatste overlevende Nederlandse jachtvlieger die in de meidagen van 1940 vocht.

Boorsma modelleerde alle secties van het stalen viaduct in een 3D-model waarbij rekening werd gehouden met de toog in de brug. Het gehele viaduct is zo’n 335 meter lang en 6,5 meter breed; een behoorlijke constructie dus. De hoofdoverspanning van het viaduct over de A4 bestaat uit twee brugdelen die beide een lengte hebben van ongeveer 80 meter. Deze zijn in twee delen van 40 meter aangevoerd en gemonteerd op tijdelijke steunpunten. Vervolgens zijn de brugdelen constructief verbonden. De aanbruggen bestaan uit maar liefst vijf brugdelen met een gemiddelde lengte van 35 meter.


 • Locatie

  Den Haag
 • Projectnummer

  18354
 • Werkveld

  Infra
 • Expertises

  Vaste bruggen

Delen