Warmte koude opslag viskwekerij Kingfish te Kats


Boorsma is door Kingfish Property One B.V. gevraagd een ontwerp op te stellen en de vergunningaanvraag te verzorgen voor een warmte/koude-opslagsysteem op Oost-Zeedijk 11 te Kats. De WKO wordt gebruikt voor de viskwekerij van Kingfish. Hier wordt op duurzame wijze Yellowtail Kingfish gekweekt, een grote tonijnachtige zoutwatervis afkomstig van het zuidelijk halfrond. De vis wordt gekweekt in grote tanks. De bedrijfshal heeft een oppervlak van 15.000 m2.

In de zomer wordt via 3 koude bronnen grondwater onttrokken voor de koeling. Het opgewarmde water (max. 25°C) wordt geretourneerd via 3 warme bronnen. In de winter wordt via de warme bronnen grondwater onttrokken om de viskwekerij te helpen verwarmen. Het afgekoelde water (min. 2°C) wordt geretourneerd via de koude bronnen.

De bronfilters bevinden zich tussen 67 en 120 meter-maaiveld.

De afstand tussen de 3 koude bronnen en de 3 warme bronnen is 100 meter.

Het totale debiet is maximaal 2400 m3/dag.

Het systeem geeft goedkope warmte in de winter en koeling in de zomer. Hiermee kan tot 80% bespaard worden op de energielasten. Jaarlijks wordt naar schatting 1.650.000 m3 aardgasequivalent bespaard. Het vermogen bedraagt 1340 kW. Er wordt jaarlijks 5220 MWh koude-energie in de bodem gebracht en 3345 MWh warmte-energie. Het koude-overschot bedraagt hiermee 56%.

In de afgelopen jaren waren wij betrokken bij WKO-projecten van onder meer appartementencomplex Fibonacci te Amsterdam, zorgcomplex Leijhoeve te Tilburg, distributiecentra van DocData en McGregor te Waalwijk, Lidl te Heerenveen en Nippon Express op de 2e Maasvlakte, het Waerdse Energie Circuit te Heerhugowaard alsmede een champignonbedrijf te Bürstadt (D).


 • Locatie

  Kats
 • Projectnummer

  22103
 • Werkveld

  Bodem
 • Expertises

  WKO

Delen