‘Spanning’ rondom fietsbrug

Unieke bruggen zijn vanuit esthetisch oogpunt prachtig; ze houden de civiele omgeving interessant, maar brengen ook unieke uitdagingen met zich mee. Zoals bijvoorbeeld fietsbrug De Slinger in Drachten.

“Een onderhoudsinspectie van de brug bracht een onevenwichtige krachtenverdeling van de tuien aan het licht. Dit is niet gevaarlijk, maar je wilt het wel verhelpen”, vertelt Ryan Hogan, constructeur bij Boorsma. Deze tuien, een soort kabels, ondersteunen het brugdek vanaf diverse basispunten op de grond en lopen naar de top van de brug.

Om de ongelijke krachtverdeling in de tuien te verhelpen, moeten de spanningen in de tuien aangepast worden. Hiervoor heeft Boorsma een spanprotocol opgesteld. Door een tijdelijke tui te spannen, kan de functie van een ‘te corrigeren’ tui overgenomen worden, zodat deze kan worden bijgesteld. Op die manier kun je stap voor stap elke tui bijstellen naar een evenwichtige situatie. Na het bijstellen verwijder je de tijdelijke tui weer.

Voor het maken van een spanprotocol stelde Ryan een rekenmodel op dat de werkelijkheid nauwkeurig benadert. De moeilijkheid hiervan zat hem in het doorhangende karakter van de tuien, dat maakt dat er geen lineaire krachtenverdeling in de kabels zit. “Met specifieke software konden we die onevenredige spanning in de tuien per span-stap goed simuleren”, aldus Ryan.

Uiteindelijk had Ryan na het opstellen van het spanprotocol meerdere overleggen met de aannemer en gemeente Smallingerland om de uitvoering uit te werken. Hierbij kwamen nog een paar praktische vragen naar voren, zoals: waar moeten de tijdelijke tuikabels precies komen? Hoe bevestig je die? En hoe ga je veilig te werk? Ryan: “Hiervoor bedachten we verschillende oplossingen die we allemaal hebben berekend.”

Het project is inmiddels afgerond en de brug is weer open. Wil je een goed overzicht van de brug en de werkzaamheden krijgen? Bekijk dan dit filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=wshGmcX9dyg

Wil je meer weten over onderhoud aan bruggen? Bel of mail gerust voor een kennismaking.