Vrij recreëren in Amsterdams Bajeskwartier

Boogbruggen, beweegbare bruggen, pylonbruggen of plaatbruggen. We hebben ze allemaal getekend en constructief uitgewerkt. Dit keer mochten we voor de nieuwbouwwijk Bajeskwartier in Amsterdam-Oost een houten vakwerkbrug maken die geschikt is voor recreatieve doeleinden.

“Deze brug verbindt de nieuwbouwwijk met een naastgelegen groenstrook. Op die manier kunnen de bewoners uit een van de 1.350 te bouwen appartementen in de toekomst even wandelen of de hond uit laten in het groen”, vertelt Patrick Kok.

Patrick modelleerde het definitieve en uitvoerende ontwerp van de verduurzaamde grenen brug naar het concept van architect VenhoevenCS. “Het is voor mij de uitdaging om het uitvoerende ontwerp zo te maken dat aannemer De Boer & De Groot civiele werken zonder vragen aan de slag kan met de bouw.”

De brug wordt uitgevoerd in verduurzaamd grenen. Grenen is een houtsoort die snel groeit en daardoor minder kwetsbaar is. Grenen heeft onbehandeld een vrij korte levensduur, maar door het duurzaam te impregneren wordt de vereiste 50 jaar gehaald.

Het vakwerk geeft de brug met een overspanning van 12 meter een mooie traditionele uitstraling en de benodigde stevigheid. Dat was ook de opdracht: de verbindingselementen zo traditioneel mogelijk in elkaar schuiven met zo min mogelijk gebruik van staal. “Om de trekkrachten van de brug op te vangen hebben we wel draadstangen in het hout verwerkt, maar daar zie je verder niets van”, weet Patrick.

De brug is op dit moment in aanbouw en naar verwachting kunnen de eerste bewoners er vanaf medio augustus 2024 overheen wandelen om zo vanuit hun woonwijk fijn te recreëren.

Wil je meer weten over traditionele vakwerkbruggen? Bel of mail gerust voor een kennismaking.

Artist impressie: VenhoevenCS